Gullruta med en vri - 2020 (017)

Fellestur

Fra dato
13. juli kl. 08:00
Til dato
19. juli
Vanskelighetsgrad
Krevende  
Passer spesielt for
Voksne, Ungdom, Seniorer, Fjellsportinteresserte
Arrangør
Haugesund Turistforening
Turområde
Etne- og Saudafjellene (se kart)
Turkode
017

Nytt av året, er at vi går fra vakre Slettedalen i Sauda. Tidligere år har Gullruta gått fra Seljestad

Turen fra Slettedalen til Olalia er en 6 dagers tur, og overnatting underveis skjer på de flotte hyttene i Etne- og Saudafjellene. Turen går i et område som veksler mellom vakkert og spennende høgfjellsterreng og stier som svinger seg ned og opp gjennom bjørkelier.  Det er god utsikt under store deler av turen, mot nord viser Folgefonna seg i sin storhet. Underveis finner du badekulper med friskt rennende vann. På turen passeres Vaulo, vannet som forsyner Langfoss med store mengder vann! Turen avsluttes med middag på populære Olalia Fjellstove.Turen passer for deg som liker å vandre i fjellet, og som har litt erfaring fra før.

Etnefjellene byr på et variert og lettgått terreng, med saftige grønne fjelldaler og topper opp mot 1400 meter.

På flere av turene oppe i fjellet kan du glede deg over å vandre langs flotte vassdrag. Kombinasjonen nedbør og bratte fjellsider gir flere praktfulle fossefall, som heldigvis for det meste har gått klar kraftutbygging.

For den historisk interesserte fins flere gravrøyser fra vikingtiden som er verdt å kikke nærmere på. For eksempel er røysa 1 km nord for Sandvasshytta godt bevart. Minneplata ved vannet Vaulo mellom Simlebu og Sandvass forteller også at Etnefjellene rommer mye dramatisk historie. Stien som kommer opp til Blomstølen fra Etne og videre østover i fjellet, følger i stor grad den gamle driftevegen og pilgrimsleden til stavkirken i Røldal.

Her kommer en beskrivelse av hele turruten:

Dag 1: Slettedalen – Simlebu 6 t

Start ved liten parkeringsplass helt i enden av Slettedalsvannet. Vi følger elven innover dalen. Dette er en flott tur i er naturskjønne omgivelser. Vi går deretter oppover til stidele til Seljestad, hvor vi har fin utsikt over dalen. Derfra nordover til Nystølen og opp til venstre over en elv til Simlebu, som ligger ved et lite tjern (ikke drikkevann) sør for Simlenuten. Denne kan være verdt en liten kveldstur.

Dag 2: Simlebu – Sandvass 5 t

Ned mot et søkk (her hentes drikkevann) på sørsiden av Simlenuten. Her går en nordvestover, krysser Sagelva på sørsiden av 2 små vann og runder mot sørvest forbi Blomstølsvatnet og langs foten av Sauanuten opp til Vaulo. Fin utsikt ned Langfossdalen, på bro over i osen over utløpet til Langfoss som stuper ii Åkerfjorden! Omtrent halvveis avstikker til krigsminneplata. Oppover på vestsiden av Torvenuten og ned Austmannadalen, forbi stidele til Åbødalen i Sauda, til hytta i nordenden av Sandvatn.

Kultur- og krigsminner. Ved Jordene, en kveldstur ca 1 km nord for hytta, ligger en grav fra vikingtida. I gravrøysa er en gravkiste (1,96m lang) dekket med heller. Den har også en gravstøtte. En kan også finne flere utydelige gravrøyser i området. Dette området er en spesiell plass, og plasseringen skyldes sannsynligvis den vide utsikten over Sandvatn. Her passerte også den viktige fjellvegen mellom Etne og Røldal.

Under krigen lå hjemmestyrker på Sandvass, og det var våpenslipp på Vaulo, krigsminneplata.

Dag 3: Sandvasshytta – Blomstølen, 2 t

Langs vannet på sørvestsida, passerer ved elva i nordenden stidele til Markhus. Stien dreier vestover over utløpsosen, gjennom en slukt og ned mot Blomvatnet. Fint utsyn. Videre slakt nedover i et grønt, frodig område med mye beitende sau, forbi Tvitjørna, mot Svartavatnet. På sørøstsida av elva har en Høgenuten og på vestsida Hestaskardnutene. Elva, som kan være stri, krysses, før en når fram til Blomstølen.

Etter en kort dagsetappe kan det anbefales ettermiddagsturer. Det enkleste er kanskje opp til Reinsnuten, hvor en hovedsakelig følger merket sti mot Kyrping. Ellers kan en gå dalen på vestsida av Hestaskardnutene opp mot toppen. En liten bratt tur opp på høyre sida av fossefallet på sørøstsida av Blomstølsvatnet. Uansett er belønningen en fantastisk utsikt mot havet, øyene Bømlo, Stord og Folgefonna i nord.

Dag 4: Blomstølen – Storavassbu, 4-5 t

Sørvestover, først forbi stidele til Kyrping, så stidele ned til Øyno, sør til utløpsoset og over bro.   Forbi Røssedalsstølen og opp til Naglane 1077m. Over Dalafjellet, snaufjell ofte med snøfenner, Ingebjørgsnuten i øst, til Ingebjørgsvatna. Er været bra kan en forfriskende dukkert i de flotte badekulpene være fristende. Fint utsyn! Bratt ned langs elv til bjørkeskog og idyll i dalføret ved Fitavatnet. Stideler til Frette og til Løkjelsvatn etter hvert. Oppover mot sør langs elva fra Litlavatnet, Storanibba bratt opp mot vest. Sørover i mye ur langs Litlavatnet. Her er det satt opp sikringsstreng. Videre langs Storavatnet til Storavassbu.

Dag 5: Storavassbu – Løkjelsvatnhytta, 6 t

Følg stien tilbake forbi Litlavatnet til stidele mot Løkjelsvatn, over elva på bro. Følg nå stien fra Feto og Blomstølen like under Storanibbo. Stidele øst for Frettshovda fører ned til Frette. Turen går oppover og ned til Flotevatnet. Der stien krysser elven, bør en ta en liten avstikker fram i skaret for å se ned til Stordalsvatnet. Tilbake fortsetter stien på vestsida av vannet forbi Flotestølen. Lenger oppe går en forbi Håeimstølen, terrenget blir etter hvert «snillere» nå. En krysser etterhvert elva mellom Djupevatnet og Mjåvatn og stiger slakt opp på sørsida av dette. I høyden før en kommer til Austmannavatnet, ser en på nordsida Stordalen og over mot Skåneviksfjellene. Nedover i dalsøkket til Løkjelsvatnet og nyrestaurert Løkjelsvatnhytta. Flott arbeid er gjort for å få den gamle brakka til Haugesund Elektrisitetsverk i brukbar stand.

Dag 6: Løkjelsvatnhytta – Olalia Fjellstove, 5 t

Sørover på vestsida av Løkjelsvatnet, over demninger og glattskurte berg, til Grindeimsvatnet. Stidele inne i Raunevika fører til Svandalen i Sauda. Nede ved Grindeimsvatnet følges en vei et lite stykke mot vest, som tar av mot sør ved demningen og følger vatnet på vestsida. Etter hvert møter en grusveg igjen og følger Krokavatnet på øst og sørsida fram til passering av demning. Her tar en til venstre og følger anleggsveg på nordsida av Ilsvatnet. På sti opp til skaret på sørøstsida av Høylandsnuten. Sett gjerne igjen sekken på stien og ta den lille avstikkeren ut på toppen, fin utsikt nedover mot Etne. Ned til nordsida av Høylandsvatnet og langs Bjørgelva, ned forbi Kattatjern, et myret lende. Slak stigning opp til sørsida av Holmevatnet, gjennom Staurskar til Staurskarshytta. Nyt utsikten i hytteveggen mot  øst, Lysenuten, Litlelandsnuten, Hauganuten og Haugalandet. Hytta her ble brukt som turistforeningshytte fram til Olalia var ferdig i 1939.  Ned gjennom bjørkelia – velkommen til Olalia Fjellstove, Haugesund Turistforenings flaggskip! Turistforeningshytta som har gitt alle Haugalendinger et flott turmål både sommer og vinter!

Dag 6 eller 7: Olalia Fjellstove – Oppheim/ v E134, 2 t

Turen er middels/krevende.

Datoer: Start fra Slettedalen 13. juli, avsluttes søndag 19. juli 2020.

Priser: Medlem DNT/ikke medlem: 3 700 kr/4 200 kr

Prisen inkluderer overnatting på alle hyttene, mat underveis, turledelse og administrasjon.

Når du melder deg på denne turen bekrefter du at du har lest og akseptert vilkårene som er beskrevet i "Generelle vilkår for deltakelse på arrangerte turer, arrangementer eller kurs."

 

Gullruta med en vri - 2020 (017)

Nytt av året, er at vi går fra vakre Slettedalen i Sauda. Tidligere år har Gullruta gått fra Seljestad Turen fra Slettedalen til Olalia er en 6 dagers tur, og overnatting ...

Kontaktinformasjon:

Turleder:

  • Bjørn Egil Rossebø