FELLESTUR MARKHUS - SANDVASSHYTTA - KYRPING

Vi gikk oppover Markhuslia vel vitende om at for bare 3 dager før hadde det vært -20 grader og vind oppi nesten storm styrke i fjellet. Flere av turdeltakerne var derfor veldig spente på hvordan snøforholdene var oppe på fjellet.

Oppover Markhuslia var forholdene bra. Ski og feller kom i bruk allerede nede på gården. En lystig gjeng på 13, inkludert 2 kjekke turledere. En hund var også heldig å få bli med på turen.

Etter noen svette timer, en god pause, og mange nødvendige små, kom følget vel i hus på Sandvasshytta. Føret fra høyeste punkt og ned viste seg å være alt fra islagte knauser til puddersnø.

Det var godt med snø rundt Sandvasshytta men allikevel mindre enn forventet.

Samlingspunktet i hytta ble rundt ovnen i stua. Den var god å ha for det var (som ventet) ganske så rått og kaldt i hytta. Middagen var det Lars Kristian Gjerde som hadde valgt ut. Han visste nok hva vi ville sette pris på! Kyllinggryte og ris smakte fortreffelig.

Vi tok tidlig kvelden, folk var litt slitne og tenkte nok litt på den lange turen vi skulle gå dagen etter.

Sandvasshytta - Kyrping er en strekning på ca 20 km. Kan vel med rette kalles en langtur for flere i følget.

Avmarsj var satt til kl 10 og alle deltakerne klarte å stille på «startstreken» i rett tid.

Det var veldig bra fordi turen viste seg å bli lenger enn planlagt. Dvs føret var langt mer utfordrende enn vi hadde sett for oss. Variasjonen var stor. Puddersnø, blåis med litt snø på og ren stålis i skjønn forening satte skiferdigheten på prøve for alle. Mange fikk mye trening i fallteknikk på hardt underlag! Fonna ved Øyskar var stor nå, så mange valgte en lang (kontrollerbar) aketur nedover. Litt utfordrende å passe på at ikke ski og staver skulle forsvinne langt nedover dalen. Men latteren satt løst og det var absolutt en opplevelse man vil huske lenge.

Den lengste pausen ble tatt sør/øst for Reinsnuten og da tittet også sola fram. Da var det rene påskestemningen.

Siste del av turen, nedstigningen til Kyrping er bratt. Her var det kjørt scooterløyper sånn at slitne bein fikk prøve seg på litt statisk trening på slutten av turen.

8 kjekke, spennende og slitsomme timer tok etappen Sandvasshytta-Kyrping.

Takk til turledere og alle deltakere for en uforglemmelig tur.

Anita Sælevik

FELLESTUR MARKHUS - SANDVASSHYTTA - KYRPING

Anita Sælevik har skrevet en fin artikkel om skitur i Etnefjellene helgen 3 - 4 mars.

Skrevet av Audhild Sannes 8. mars 2018