Alle hyttene kan nå bestilles! 

Planlegg sommeren din nå. Alle hyttene er åpnet for bestilling.

Sist oppdatert 2. juni 2020

Alle må booke på forhånd

DNT har nå utarbeider en instruks for smittevern på hyttene og en utfyllende smittevernplan. Det blir begrensinger i antallet som kan bo på hytta samtidig og vaskerutinene blir annerledes, både for de som bor på hytta og hyttetilsyn og hyttevakter. 

Hva som kreves for å kunne åpne vil variere fra hytte til hytte, og dermed vil åpningstidspunktet også gjøre det. Vi ber deg derfor planlegge turen ekstra godt i år og booke hyttebesøket på forhånd. Det er ikke mulighet for drop-in, dagsbesøk eller å låne toalettene på de selv- og ubetjente hyttene.   

Disse hyttene kan du besøke fra 22. juni

Sandvasshytta

Blomstølen

Storavassbu​​​​​​​REGLER FOR HYTTEBESØK: 

Foto: Mari Stephansen
  • Oppdater deg på de siste anbefalingene fra FHI og følg disse før du drar på tur 

  • Om du har symptomer på luftveisinfeksjon skal du ikke besøke en DNT-hytte. Dette gjelder også milde symptomer. 

  • DNT åpner kun hytter som har mulighet for forhåndsbooking. Dropin, dagsbesøk og toalettbesøk på selv- og ubetjente hytter er ikke tillatt. 

  • Maksimalt tyve personer kan bo samtidig på en selv-  eller ubetjent hytte, og alle som ikke bor i samme husstand må holde en meter avstand. Denne regelen gjelder så lenge dette er rådet fra myndighetene, og er regulert i bookingsystemet. 

  • Mange selv- og ubetjente hytter er så små at det ikke vil være mulig å holde en meter avstand for tyve personer. Det vil derfor variere fra hytte til hytte hvor mange som kan bo samtidig, dette er regulert i bookingsystemet.

  • Gjestene må ta med rent sengetøy eller ren lakenpose og putevar. Sjekklister på hytta må følges. 

  • Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytta, for å sikre godt renhold og hygiene mens dere bor på hytta. 

  • Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer og ta med deg søppel hjem. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta på det du skal ha selv, ikke noe annet. 

SPØRSMÅL OG SVAR

Hva blir annerledes på hyttene?  

Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen ble avvist. Slik blir det ikke i år. Alle som skal bo på hyttene våre må bestille i forkant. På selv- og ubetjente hytter er det derfor ikke mulighet for drop-in, dagsbesøk eller å låne do om man er på tur i området rundt hytta. For å kunne åpne tilbudet vårt er det svært viktig at det er mulig å spore smitte, det betyr at vi må vite hvem som bor hvor, og vi må ha kontroll på hvor mange, derfor er bestilling av plass avgjørende.  

Er det trygt å bo på DNT-hyttene?  

Med tiltakene vi nå iverksetter, så er smittefaren liten. Vi åpner forsiktig opp etter nøye vurdering internt og i samråd med smittevernmyndighetene. Etter seks uker på hjemmebane, trenger folk å få lufta hode og kropp. Vi i DNT har et stort ansvar for å bidra til det. Vi mener vi nå gir folk gode naturopplevelser på en forsvarlig måte. 

Hvilke konkrete tiltak innføres? 

Det blir hengt opp informasjon til besøkende på hyttene. På betjente hytter plasseres hånddesinfeksjon ved strategiske punkter som inngangsdører, toaletter, felles spiserom og ved inngangen til tørkerom. Fellestoaletter vaskes hyppig, dusjer og badestamper stenges. På selv og ubetjente hytter vil det til enhver tid være håndsprit tilgjengelig. Besøkende må ha med seg enten ren lakenpose og putevar, eller ren sovepose og putevar eller sengetøy vasket på 60 grader. Det gjennomføres rutinemessig renhold av hytter mellom hver 50 besøkende, eller det vil være tre dagers karantene mellom hvert besøk.  

Fylles hyttene opp av enkeltpersoner eller bestiller man hele hytta?  

På selv – og ubetjente hytter tilpasses antall gjester til plassen på hytta. Nå kan nå maks 20 personer være på en hytte samtidig, og personer som ikke bor sammen til daglig må holde en meter avstand. Det er ikke alle selv- og ubetjente hytter som er store nok til at 20 personer kan holde en meter avstand. Det vil derfor variere hvor mange plasser det vil være mulig å bestille. På betjente hytter blir det også begrenset kapasitet, for å sikre nødvendig avstand mellom gjester. Der deler kun personer fra samme følge rom.  

Hva må jeg ta med utover det jeg vanligvis har i sekken?  

Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta kun på det du skal ha selv, ikke noe annet.  

Hvordan sikrer dere hygiene på soverom?  

De som har bestilt selv – eller ubetjent hytte må ha med seg enten ren lakenpose og putevar, eller sengetøy vasket på 60 grader. Vi oppfordrer alle som skal på betjente hytter til å gjøre det samme. Noen betjente hytter har engangssengesett du kan kjøpe, men dette er begrenset, så for å være sikker, ta med rent sengetøy hjemmefra. Det er nå tillat med ren sovepose eller lakenpose i kombinasjon med rent putevar.  

Blir det tilsyn ved hyttene? 

Noen hytter vil ha tilsyn boende på hytta. De vasker mellom besøkene, utover det gjestene vasker selv ved avreise. Andre steder blir tilsyn langt hyppigere enn normalt. Dette for å se at alt er i orden og for å etterfylle det som trengs av utstyr, vaskemiddel osv.  

Hva med sikkerheten til de som kommer sent på kveld? 

Vi tror mange alt har fått med seg at vi stengte ned all vår virksomhet i midten av mars, i likhet med resten av samfunnet. Norges største turportal UT.no har hatt rødvarsel og tydelig signalisert at det er unntakstilstand også i friluftslivet.  Meldingene vi har fått fra turområder og hytter, vitner også om at har vært lite folk ved hyttene våre. Vi vil gjøre det vi kan for å informere i forkant slik at det ikke er tvil om hva som gjelder. De som likevel legger ut på tur uten å bestille plass på hyttene våre, må ta ansvar for å ha med seg telt. 

Hva koster det å bestille en hytte eller en seng? 

Det er opp til hver forening hvordan de prissetter hyttene. Noen har fastpris i denne perioden, mens andre har stykkpris, slik vi kjenner det fra DNTs tradisjonelle tilbud. Sjekk UT.no og søk på den aktuelle hytta for å finne ledig kapasitet og pris.  

Kan jeg bo i telt ved en selvbetjent hytte og bruke do eller hente ut mat fra lageret?  

Nei, pga smittevernstiltakene er det ikke lov å bruke do eller matlager hvis du telter. Do og matlager er kun for de som har bestilt plass på hytta.  

Hva gjør jeg om jeg blir syk på hytta?  

Dersom man er på en betjent hytte, må man melde fra umiddelbart til vertskapet, slik at man isoleres på eget rom for å unngå kontakt med andre. Måltider tilrettelegges på rommet, og fellesrom kan ikke benyttes. Munnbind benyttes hvis det er tilgjengelig og man må forlate rommet.  Dette reduserer faren for å overføre smitte til andre. Vedkommende må reise hjem så fort det lar seg gjøre. Det er ellers oppslag med retningslinjer på hyttene om hva en skal gjøre om en blir syk.

Alle 550 hyttene finner du på ut.no

Skrevet av Lotte Størksen 8. mai 2020