Aktivitetstips for barnefamilier

Foto: Line Hårklau

 I disse dager er mange foreldre og barn hjemme fra jobb og skole. Aktiviteter som gir avbrudd i hverdagen og frisk luft, og et godt alternativ til mye skjermtid, er noe vi alle har behov for. Her er noen tips.

Vi understreker viktigheten av at alle følger de råd og informasjon som blir gitt fra Folkehelseinstituttet. Personer må ikke samle seg i større samlinger. Alle må være sammen med så få personer som mulig. Her er noen uteaktiviteter man kan gjøre med de i husstanden i nærheten av der man bor.

Lag enkel pil og bue!

Nærtur

Gå på tur i nærområdet. Det er mange flotte stier å gå på i vårt område i nærheten av der folk bor. Bruk de! Benytt UT.no for turforslag, huk av på "I nærheten av meg".

Foto: Geir Kvassheim

Naturmemory 

Her får barna skrive- og lesetrening, trent hukommelsen og gått på skattejakt i naturen. 

Ta med flere par papptallerkner og tape. Finn ulike ting fra naturen; for eksempel løv fra trær. Fest bladene på tallerkenen og skriv på den andre. Bland tallerkene og snu den blanke siden opp. Så er det klar for lottospill der man snur to brikker og så er det om å gjøre å finne de som hører sammen. 

Sykkeltur

Ta med barna på sykkeltur i nærområdet. Mange steder er det fine forhold for å sykle en tur. Kanskje man kan lære å sykle nå?

Foto: Hans Inge Berg

Spikke, sage, lime, banke..

Barn liker å gjøre praktiske oppgaver og  lage noe, gjerne bruke litt verktøy. Hva med å spikke grillpinne, seljefløyte eller snekre fuglekasse til våren?

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Lag skattekart!

Om skatten er rett utenfor huset, eller på toppen av et fjell - å gå etter (skatte)kart er gøy! Ved lengre turer, tegn inn severdighetene dere skal se: et vann, det høyeste punktet, sjokoladesvingen ? :-)

Foto: Marius Dalseg Sætre

Løp på idealtid

Løp eller gå en strekning, og ta tiden. Prøv å gå samme tempo en gang til. Klarer dere gå helt likt flere ganger? Kan øke vanskelighetsgrad med å legge til hinder som å balansere underveis.

Turbingo!

Last ned her eller lag din egen.

SjekkUT

Gå gjerne til et turmål med turpostkasse, men vent med å skrive deg inn i boka. Last heller ned vår digitale turpostkasse SjekkUT. Her kan du ved hjelp av kart-funksjonen se hvor du er til enhver tid og hvilke turmål som er i nærheten av der du er. Barna kan hjelpe til med å finne veien ved å se på kartet!

Spis ute!

Hva med suppe på termos eller på tilberede mat med primus? Eller gode gamle matpakken. Alt smaker bedre ute!

Foto: Elin Hansson

Hengekøye

Ta med hengekøya ut på tur. Ungene elsker å leke i hengekøya, også på dagsturer er hengekøya kjekk å ha med seg. Lite plass i sekken tar den også!

Foto: Line Hårklau

Lag hinderløype!

Lag en hinderløype i hagen eller nærmeste område som passer. Gjerne legg inn skoleoppgaver også? La barna bli med å lage og utforme løypa, og hele familien er med. Samarbeidsoppgaver for små og store er spesielt populære hos barna. Bruk det du har tilgjengelig, og vær kreativ!

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Let etter vårtegn!

Hører dere fuglekvitter? Vær forberedt - last ned appen Kvitre! Fuglesanger eller WhatBird og gå på fuglekvitterjakt.

Kims lek

Finn gjenstander fra naturen. Deltakerne snur seg vekk og en ting blir gjernet. Ser igjen. Hva mangler?

Alternativ: Prøv å huske alle de ulike tingene som ble vist frem. 

Foto: Anne van der Wijst

Flere turtips

Skrevet av Lotte Størksen 19. mars 2020