Anbefalte høstturer i Etnefjellene

Foto: Line Hårklau

Høsten byr på sterke farger og turopplevelser. Her er noen turforslag for deg som vil vandre i høstfjellet og innom turistforeningshytter.

Opphold på hyttene må forhåndsbestilles. Det gjøres via hyttenes side på UT.no

Langfoss - Sandvasshytta

Opp Langfoss er flott, og bratt opplevelse. Fra utkikkspunktet på toppen kan du fortsette til Vaulo. Der kan du gå til Sandvasshytta. Etter et fint opphold på hytta, kan du gå ned til Markhus, eller videre til Blomstølen som er 5 km gange. Fra Vaulo kan du også gå til Simlebu. 

Les turbeskrivelsen Langfoss - Sandvasshytta

Sandvasshytta.
Sandvasshytta. Foto: Line Hårklau

Olalia som base

På Olalia er sikringshytta åpen hele året. Forhåndsbestill seng. Olalia Fjellstove er åpen i sesong. I høst er det åpent for overnatting hver helg, og i hele uke 41 (skolenes høstferie). Vertskapet holder åpen kafé lørdag og søndag og i hele høstferien. 

På Olalia er det store uteplass med gapahuk, benker og bord. Det er griller og bålpanne. I Furevatnet, omtrent 40 minutter unna, finner du kanoer til utlån. 

Turforslag fra hyttene:

Steinfjellet - Rundtur fra Olalia Fjellstove 

Hauganuten fra Olalia Fjellstove 

Peisestua på Olalia Fjellstove.
Peisestua på Olalia Fjellstove. Foto: Line Hårklau

Helgetur fra Saudasjøen

Fra Nordstøldalen til Storavassbu. Dagen etter til Løkjelsvatnhytta, og siste etappe til Svandalen. 

Dag 1: Skeivane - Storavassbu 

Dag 2: Storavassbu - Løkjelsvatn 

Dag 3: Løkjelsvatn - Svandalen

Storavassbu.
Storavassbu. Foto: Line Hårklau

Via ferrata i Fjæra og Simlebu

Via Ferrata Kyrkjeveggen, som ligger i Fjæra i Åkrafjorden er kanskje Norges tøffeste Via Ferrata løype. Hva med å kombinere klatring og overnatting hos Åkrafjorden Nature Bed & Breakfast (DNT-rabatt) med tur til Simlebu? Det er nymerket løype fra ÅNBB til Simlebu

Etnefjellene på ei helg 

Dag 1: Fra Øyna/Øyno innerst i Stordalen er det en kort og bratt tur opp til Blomstølen, en av de mest populære og mest barnevennlige hyttene i området. Her er det rikelig med overnattingsplasser, tilrettelegging for hund og nok å finne på for små å store.

Dag 2: Videre til Storavassbu er det ca. fire og en halv times gange i et småkupert terreng rikt på vann. Kanskje du kan ta årets første eller siste fjellbad i vannet ved hytta?

Dag 3: Ned til Frette i Stordalen tar det mellom to og tre timer. Her legger man fra seg sekken og rusler opp igjen til Øyna/Øyno (en snau times gange) for å hente bilen.

Les hele turforslaget.

Blomstølen-Storavassbu.
Blomstølen-Storavassbu. Foto: Line Hårklau

Skrevet av Lotte Størksen 9. september 2021