Hyttebesøket fra A-Å

De fleste av turistforeningshyttene er selvbetjente (med proviant) og ubetjente hytter (uten proviant). Her ser du hvordan du bruker disse hyttene.

Storavassbu.
Storavassbu. Foto: Line Hårklau

Alle kan bruke hyttene, medlem i DNT eller ei. Medlemmer får rabatt på overnatting, og er med på å støtte at hytter blir vedlikehold, ruter blir merket, broer blir lagt ut, og at DNTs medlemsforeninger kan arrangere turer og aktiviteter slik at enda flere får mulighet til å oppleve gleden ved friluftslivet.​​​​​​​

1. Planlegging

Planleggingen er en viktig del av turen. Nå er du allerede på våre nettsider, noe som er en veldig god start! Gå inn på UT.no og finn et turområde, turforslag og hytter som frister. Her er Haugesund Turistforening sine hytter.

Det er mulig å forhåndsbestille en god del av sengene på hytte, om du ønsker.

2. Pakk sekken

DNT har laget pakkelister for turer både sommer og vinter, de er fine å ta utgangspunkt i.

De fleste hyttene som ikke har vertskap er låst med DNTs standarnøkkel som kan kjøpes i DNTbutikken.no eller på Tursenteret på Bytunet. Merk at Haugesund Turistforening sine hytter ikke benytter denne nøkkelen, men den kan godt være i sekken så vet du hvor du har den til du skal i et annet område. Fjellhyttene våre er åpne, og ved kysten får du informasjon om nøkkel etter bestilling.

Apper som er gode å ha før du legger i vei på tur:

UT - Turplanleggeren finnes også som gratis app. Her kan du gjøre kart offline, og se hvor du er på kartet. (Det er lite mobildekning i Etnefjellene! Kan være greit å vite på forhånd:-) Det finnes også karttjenester du kan betale for.

DNT medlem - medlemsbeviset ditt

DNT hyttebetaling - For betaling av proviant på hyttene.

3. Protokoll

Vel fremme på hytta etter en fin tur, skriver du deg først inn i besøksprotokollen. Selv om du har bestilt oppholdet på forhånd. Navn, medlemsnummer og litt annen informasjon. Last gjerne ned appen DNT medlem, så har du alltid medlemsbeviset med deg. Eller du kan få tilsendt medlemsbevis på SMS ved å logge deg inn på Min side.

4. Fyring

Etter at du har kommet deg vel inn på hytta, er det tid for å fyre i ovnen. Legg to små kløyvde vedskier på hver side i ovnen med den kløyvde siden inn. Fyll hulrommet med papir, never og annet lett brennbart. Legg småved på kryss og tvers over og avslutt med en større kubbe på toppen. Du har garantert fyr på første forsøk! Husk at vedtransporten er meget kostbar. Fyr med omtanke og gjør ved klar for neste gjest. Utnytt ledig ovnsplass til oppvarming av vann.

5. Tørking

Mye kan være vått etter en dag ute, og det er som regel godt tilrettelagt for tørking av klær og sko ved ovnen. Heng opp det våte tøyet og få på deg tørt så fort som mulig.

6. Lys

Noen hytter har innlagt vanlig strøm eller solcellestrøm. På de aller fleste hytter er det imidlertid stearinlys eller parafinlamper som gjelder. Husk å sjekke at lysene står godt i lysestaken. Pass også på at du ikke søler lampeolje når du etterfyller parafinlampen.

7. Matlager

Alle selvbetjente hytter har matlager. Her kan du hente ut alt du trenger, fra knekkebrød og havregryn til posesupper og hermetikk. Du vil finne informasjon om betaling for de matvarer du benytter på hytten eller i form av oppslag ved matlageret. Ingen ubetjente hytter har matlager, så hit må du ta med all mat sjøl. Betal for provianten ved engangsfullmakt eller appen DNT hyttebetaling.

Dette kan du forvente å finne i matlageret.

8. Vann

På hytta finner du oppslag om hvor nærmeste vannkilde er. Vinterstid må man ofte smelte snø. Gjør dette gjerne på ovnen, slik spares gassen til matlagingen.

9. Matlaging

Propanapparat for matlaging er standarden på hyttene. Før du kan tenne på, må du vippe denne bryteren til «åpen» posisjon. Husk å vippe den tilbake når du er ferdig med å lage mat.

10. Middag

Dette er kveldens høydepunkt uansett om man spiser medbrakt hjortebiff eller pannekaker fra matlageret. Husk å ta deg god tid til måltidet. Og en sjokoladebit etterpå.

11. Soving

Ingen ting er som å krype til køys etter en lang dag i fjellet. Husk å ta med deg enten lakenpose eller sengetøy på hytteturen. Sovepose er ikke tillatt på Haugesund Turistforening sine hytter. Det er dyner og puter. Vis respekt for de som ønsker å legge seg tidlig. Så viser de forhåpentligvis respekt for den som vil sove lenge neste morgen. Ha hodelykten lett tilgjengelig i tilfelle du må opp på natten eller vil lese på sengen.

Blomstølen.
Blomstølen. Foto: Line Hårklau

12. Do

Det er ofte utedo som gjelder på DNT-hyttene. Husk å bruke torv- eller barksekken til å strø over det du har etterlatt deg.

13. Betaling

Som regel har du betalt hvis du forhåndsbestilte opphold. Ellers kan du betale ved å bruke appen DNT hyttebetaling. Her kan du også legge inn matvarene du tar ut av proviantlageret. Betalingsfullmakter er det også på hyttene. Da fyller du ut en betalingsblankett som puttes i avlåst safe på hytta.

14. Rengjøring

Kjøkken og oppvask kan med fordel vaskes kort tid etter matlaging, slik at eventuelle andre gjester får hyggelig matlaging etter deg. Rengjør hytta før avreise. Husk også å re opp senga. Det er rengjøringsartikler på hyttene. Forlat hytta minst like fin som da du ankom.

Dette var guiden til de selvbetjente og ubetjente hyttene våre. God tur!

Kontakt oss gjerne om du lurer på noe. Det henger også oppslag om det du trenger å vite på hyttene!

Se også hytteregler.