Tur til Stråtveit Naturlostur (067)

30. august kl. 10:00 - 13:00
Voksne, Seniorer
Fellestur, Fottur, Naturlostur, Vindafjord

Naturlostur til Stråtveit i Nedre Vats

Fra Flotmyr kl. 10.00 til Stråtveit. Parkering v/Raunes.

Stråtveit er en lett tilgjengelig idyll med flott utsikt over Yrkjefjorden.

Stråtveit ble på 1600-tallet nevnt som krongods. I 1865 bodde det 22 mennesker på gården. Det var hele 5 husmannsplasser under gården: Habn, Hummervik, Greburhaugen, Lunden og Brattestø. Den siste husmannen under Stråtveit døde i 1934. AS Skog kjøpte gården i 1972 og eier den i dag. Bygningene, som er fra 1800-tallet, er fint restaurert, og det er satt opp opplysningsplakater om gårdens historie og om trær og skog. Det er laget arboret. Gården er godt tilrettelagt for turfolk, med bl.a. bord.

Vegen følges ca 3 1⁄2 km til Stråtveit. Det er forholdsvis tung stigning i begynnelsen. Senere flater vegen mer ut og passerer Raunesvatnet på venstre hånd. Deretter flatt og så ned til Stråtveit. Like før vi kommer til gårdstunet, passeres en revebås, som i tidligere tider ble brukt til revefangst. Det er satt opp informasjonstavle ved revebåsen.  Etter turen blir det hagevandring og kunstutstilling.

Habn. For de som ønsker det er det en fin tur ned til sjøen. På veg passerer vi murene etter en av husmannsplassene som lå under Stråtveit og en fint restaurert kvern.

Gangtid: Ca 1 time hver veg.

Kart: 1213 IV Skjoldastraumen

Turledere: Kjellfrid Brunsvik 932 54 781 og Nina Stråtveit