De beste tipsene til telting om vinteren

Vintertelting kan by på mange fine naturopplevelser.
Vintertelting kan by på mange fine naturopplevelser.

Vinteren nærmer seg, og det gjør også kanskje din første natt i telt i kulden? Vintertelting er absolutt ikke så komplisert som man kan tenke i første omgang.

Tekst og foto: Ingvild Paulsen Vie

Her kommer mine beste tips til en god natt i telt, også når det er minusgrader:

1. Tråkk ned snøen med skiene

Når du har funnet en (nesten) flat teltplass er det bare å begynne å tråkke. Gå side om side og tramp ned all løs snø i området hvor teltet skal stå. Da blir underlaget fastere, og man slipper å få snø inn i alle lommer og luker.

2. Kortsiden mot vinden

Når man setter opp teltet gjelder de vanlige reglene. Kortsiden mot vinden. Inngangen mest mulig i le.

3. Ikke ta av skiene før du må

Vent gjerne helt til du går inn i teltet for dagen, eller til du skal bruke skien som teltplugg. Da unngår du å synke nedi til kneet.

4. Bruk staver og ski som plugg

I snøen trenger man ekstra lange plugger for at teltet skal stå. Sett staven med trinsen opp, da får du den lengre nedi. Sett skiene nedi med stålkanten inn mot teltet. Da unngår du at barduner og reimer slites. Husk at barduner fungerer bedre jo lengre ned mot bakken, og jo lengre ut fra teltet de er festet.

5. Stormmatter

Legg godt med snø på stormmattene eller langs sidene av teltet. Dette hindrer at kulde og snø blåser inn under duken om natta. Bruk gjerne snøen som kommer fra kuldegropa.

6. Kuldegrop

Det beste med vintertelting! Kuldegropen krever litt ekstra arbeid, men er definitivt verdt det. Grav en grop i ytterteltet, så langt nedover og innover som du ønsker. Da kan man stå inne i teltet! Det gjør det mye enklere å skifte og kokkelere.

Kuldegropa gjør vinterteltingen ekstra behagelig.
Kuldegropa gjør vinterteltingen ekstra behagelig.

7. Alt på innerlomma

Når man kommer frem til leir er det å ta på boblejakka gjerne det første man gjør. Om hodelykta, tannbørsten og fyrstikkene har fast plass i lommene slipper du å lete når du trenger det som mest.

8. Inneklær og uteklær

Ha med ett sett med klær til å gå i, og ett til å være inne i. Selv om du føler deg tørr når du går inn i teltet om kvelden er det mye fukt i klærne. Det er kaldt å skifte, men det er verdt det!

9. Tørk på kropp

Våte og svette ullsokker? Tørk dem på kropp! Legg sokkene mellom låret og stillongsen – da er de tørre når du våkner om morgenen. Det samme gjelder feller og svett ulltrøye.

10. To liggeunderlag

Et godt underlag er noe av det viktigste for en varm natt i telt. Både oppblåsbare og bamse-underlag isolerer godt: men begge to samtidig er dobbelt så bra!

11. God lufting

Mange har nok opplevd å våkne i et telt fullt av rim. Luften man puster ut er varm, og gjør at snøkrystaller dannes rundt soveposeåpningen og på teltduken. La være å lukke igjen luka til innerteltet, og åpne lufteventilene i den enden som ligger i le. Da unngår du dette. Luft også soveposen godt om morgenen – vi kan svette opp til 1 kopp vann når vi sover!

12. Husk dobesøk

Legg deg aldri til å sove før du har vært en tur på do! Kroppen bruker mye energi på å varme opp avføringen, energi man heller vi bruke til å holde alt annet varmt. Bygg en levegg på do så blir det hyggeligere. Og ikke glem å brenne dopapiret! Da slipper du å komme tilbake sommerstid til en haug med papir.

Typisk leirplass om morgenen. Husk å lufte ut fukt fra soveposen!
Typisk leirplass om morgenen. Husk å lufte ut fukt fra soveposen!

Ekstratips for ekstra kalde dager:

Hagehansker: Ha dem på under vottene, så er du alltid klar til å håndtere kaldt metall og knotete glidelåser.

Varmeflaske: Kok opp vann, hell det i vannflaska, sjekk korken (godt!), putt den i posen og nyt varmen!

Ekstra genser: Legg en genser rundt rompa eller rundt halsen om du fryser. Ved poseåpningen er det lett at den varme luften forsvinner ut.

Dampsperre: Ta på en tynn ullsokk, en tynn plastpose (Vinmonopolet sine er slitesterke), og en ny sokk. I løpet av skigåingen blir da kun den innerste sokken svett, og skoene forblir tørre og fryser ikke om natten.

Lange glidelåserhemper: Det kan fort bli vanskelig å åpne glidelåsen med store vindvotter på. Klipp til tau og lag lange glidelåshemper. Gjerne lurt på boblejakken, soveposen og ytterbuksa.

Å smelte snø er en stor del av vinterteltingen. Sett av god tid til å fylle alle flasker og termoser!
Å smelte snø er en stor del av vinterteltingen. Sett av god tid til å fylle alle flasker og termoser!

Takk til våre sponsorer av HT-nytt!

Skrevet av Lotte Størksen 9. desember 2020