Aktivitetstips til høsten

Foto: Marius Dalseg Sætre

Høsten er her og naturen er klar til å ta i mot store og små! Å invistere i barnas tid er viktig i en travel hverdag. Unn dere noen fine turer sammen, enten på overnattingstur eller dagstur. Dette skaper gode, verdifulle minner for alle. Les videre for å få inspirasjon. God tur!

Opplev høstfargene i fjellet 
Hva med en tur til en av våre hytter i Etnefjellene eller ved kysten? Oversikt over hyttene ser du her, og lurer du på noe, ikke nøl med å kontakt oss. 

Olalia Fjellstove har åpent for overnatting hver helg, og i hele høstferieuken. Samme periode kan du også få kjøpt vafler og kaffemat, pølse og brus, og annet snacks. Fra uke 42 kan hele hytta bestilles til private arrangementer. Olalia Sikringshytte er åpen hele året. 

Geitungen fyr har åpent ut september. Kontakt oss for bestilling av Geitungen.

Blomstølen
Blomstølen Foto: HT

Gå på løvjakt
Ta med de vakreste bladene hjem og lag fine bilder, kort eller bokmerker. Lim dem på papp og ta kontakpapir over, eller bruk lamineringsark fra hobbybutikken. 

Foto: Belinda Lid Gundersen

Barnas Turlag 
Her er medlemmer og ikke medlemmer velkommen til å bli med Barnas Turlag på tur. Følg dem på Facebook og få med dere neste tur:
Barnas Turlag Karmøy 
Barnas Turlag Vindafjord
Barnas Turlag Haugesund
Barnas Turlag Sveio
Barnas Turlag Etne
Barnas Turlag Tysvær ​​​​​​​

Foto: Tine Marie Hagelin

Turbotur 
Barnas Turlag Haugesund har laget turforslag til dere. 12 turmål er merket med Turbo, barnas gode turvenn og maskoten til Barnas Turlag. Premier til barna som går minst halvparten av Turboturene i løpet av sesongen (helt til november). 

Barkebåtrace!  
Å lage barkebåt er lett og morsomt. Husk å ikke ta av for mye bark av et tre, da kan treet skades. Når man har fått av barken er det bare å starte med å forme båten med kniven. Bruk fantasien, lag gjerne flere båter med ulik form. Monter så på en mast, lag da et lite hull du kan feste en pinne på og finn et stort blad du kan bruke til seil. Jo større seil, jo større fart får båten. 

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Turbingo 
Dersom dere trenger å logge av fra telefoner og nettbrett, print ut den analoge klassikeren Turbingo. Dette er en morsom natursti og en av de mest populære lekene vi har.
Dere kan også tegne egne bingobrett! 

Ta med middagen ut!  
Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute.  
Ikke glem desserten! Få inspirasjon på www.utepaaturmedprimus.com eller på Instagram: utepaaturmedprimus 

Foto: Andre Marton Pedersen

Fargejakt 
Denne aktiviteten krever litt forberedelser. Du trenger en melkekartong, pensel og maling. La gjerne barna delta med å male gropene i ulike farger, og gå så ut i skogen å se etter ting med samme farge. Det er om å fylle alle hullene og kanskje vanker det en liten premie til de som deltar også? 

Foto: markablogg

Hengekøye 
Ta med hengekøyen på dagstur. En hengekøye kan være huske, en romrakett, et sjørøverskip etc. Bare fantasien som setter grenser. 

Foto: Line Hårklau

Kul Tur
Last ned gratis turappen Kul Tur. Denne er like aktuell om du er hjemme eller på ei hytte. Appen passer for barn mellom 4 og 12 år. I appen registrer dere turlengde og får poeng for aktiviteter. Med seks ulike brett (vinter og sommerversjoner) og 90 forskjellige aktiviteter kan du glede deg til mange gøyale opplevelser ute i naturen med Kul Tur. Aktivitetene på de seks brettene har ulik vanskelighetsgrad. Du får blant annet poeng for å klatre i trær, plukke søppel, spise mat ute, lage barkebåt, overnatte i telt og sjonglere med kongler når du er ute på tur, og du kan gjøre hver aktivitet mange ganger.
Test ut Kul Tur. Den er tilgjengelig for Android og iPhone og kan lastes ned i AppStore og Google Play. ​​​​​​​

UT.no
På UT.no finner du turtips i alle vanskegrader både når det gjelder toppturer, skogsstier, sykkel - og padleturer.  
​​​​​​​DNT består av 57 medlemsforeninger fra Kristiansand til Hammerfest. De er eksperter på sitt turområde og har drøssevis av nærturtips.

Lyst til å lære mer om friluftsliv, helt gratis?
DNTs nye digitale friluftskurs er enkle å ta og består av flere små kurs, som samlet skal gi kompetanse, tips og triks til hvordan drive enkelt friluftsliv. Kurspakken består av seks moduler som tar for seg blant annet turplanlegging, utstyr, kart og kompass og hvordan du sover ute for første gang. De gir også en innføring i allemannsretten og sporløs ferdsel. Kursene tar du når du vil og hvor du vil. 

Foto: Kristina Bruland Hellestveit, DNTs fotokonkurranse

Skrevet av Belinda Lid Gundersen 3. september 2021